Mi az az L-glutamin?
Az L-glutamin a szervezetünkben leggyakrabban előforduló, számos testi funkcióhoz elengedhetetlen aminosav, melynek egyik fő feladata a fehérjék felépítése. Ezek a fehérjék épp olyan kulcsfontosságúak a szerveink megfelelő működéséhez, mint a vírusok és baktériumok leküzdéséhez. A testünk által természetesen előállított glutamin formái a molekuláris elrendezésükben eltérő D-glutamin és az L-glutamin. A D-glutaminhoz képest az L-glutamin fontosabb szerepet tölt be, és ez az a forma, melyet az étkezések során, illetve fokozott igény esetén étrend-kiegészítők alkalmazásával vihetünk be szervezetünkbe.
Miért elengedhetetlen az L-glutamin?
E kulcsfontosságú aminosav számos alapvető testi funkcióhoz járul hozzá:
- Fontos a fehérjeszintézis lebonyolításához
- Hozzájárul az egészséges izomnövekedéshez
- Elengedhetetlen a megfelelő májműködéshez
- Szerepet játszik a vese sav-bázis egyensúlyának megőrzésében
- Üzemanyagként szolgál a belek és az emésztőrendszer sejtjei számára
- Alapvető fontosságú a szervek közötti nitrogén-transzporthoz?
- Nélkülözhetetlen az ingerületátvivő anyagok, másnéven neurotranszmitterek szintéziséhez
- Meghatározó egyes antioxidánsok, mint például a glutation előállításában
- Fontos szerepet játszik a DNS-ünkben is megtalálható nukleotidok és nukleinsavak szintézisében
Ezen funkciók közül számos kapcsolódik a glutamin előfutáraként működő glutamát, más néven glutaminsav képződéséhez. Ez egy neurotranszmitter, amely meghatározó szerepet játszik olyan folyamatokban, mint például a fehérjék szintézise. A keringésbe kerülő glutamin felszabadulását, biológiai hasznosulását és hozzáférhetőségét elsősorban az anyagcserében legfontosabb szerepet betöltő szervek szabályozzák, mint például a belek és a máj, raktározásáért pedig a vázizomzat és a máj is felelős.
Mikor, kinek és hogyan ajánlott az L-glutamin pótlása?
A glutamin nagymértékű anyagcsere-stressz idején, mint például szepszis vagy műtétek esetében kimerülhet az izomraktárakból. Pótlása súlyos betegség idején, poszt-traumás állapotban, fertőzés okozta szepszis vagy vérmérgezés következtében, illetve sportolók és fizikailag aktívak számára kiemelten fontos. A glutamin-kiegészítés pontos mennyiségét és időtartamát szakemberrel való konzultáció, illetve vizsgálatok alapján ajánlott meghatározni.
Ha általános egészségmegőrzés, illetve egészségfokozás a célunk, a változatos étrend mellett fogyaszthatunk glutamin-tartalmú étrend-kiegészítőket is. Ma már széles körben elérhetőek kizárólag L-glutamint tartalmazó termékek, illetve összetett, más aminosavakat, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és fontos vitaminokat is biztosító készítmények. Egyéni célunktól, egészségi állapotunktól és a jelenleg fogyasztott étrend-kiegészítőktől függően könnyű megtalálni a nekünk leginkább megfelelőt. Legtöbb esetben egy kombinált készítmény alkalmazása a legcélravezetőbb, hiszen így egyetlen termék fogyasztásával gondoskodhatunk számos tápanyag beviteléről. A Mannavita Colonum béltisztító por a sejtregenerációt elősegítő L-glutamin mellett olyan hasznos összetevőket tartalmaz, mint például a magas rosttartalmú, prebiotikumként is ismert psyllium, és a gyulladáscsökkentő, májfunkciót javító gyömbérgyökérpor.
A Colonum gondosan összeválogatott hatóanyagainak köszönhetően eredményesen alkalmazható a hangulatunk fokozásához, energiaszintünk stabilizálásához, illetve immunrendszerünk erősítéséhez is fontos bélflóra egyensúlyának megőrzésére. Emellett fogyasztása ajánlott a bélfal regenerálására, az emésztés elősegítésére, a gyulladások csökkentésére, a koleszterinszint normalizálására és a rendszeres bélmozgás elősegítésére is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18642934/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19478058/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12579515/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2080048/