Mi az a klorogénsav?
A klorogénsav egy erőteljes antioxidáns vegyület, amely számos növényben megtalálható, és amely megannyi egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. A klorogénsav nem csupán egyetlen vegyület, hanem észterek családja, amelyek hidroxi-fahéjsavból és kínasavból képződnek, és melyek mind rendelkeznek közös egészségvédő tulajdonságokkal. A klorogénsav elnevezés a görög "chloro" (zöld) és "genesis" (teremtés) szavakból származik. Ez a figyelemre méltó vegyület jelenleg is számos tanulmány tárgya, amelyek a sokoldalú egészségügyi előnyeit kutatják, beleértve a fogyást elősegítő hatását, valamint az oxidatív stresszel szembeni védekező képességét és az idegrendszer védelmét.
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a klorogénsav rendszeres fogyasztása?
A felesleges testsúly könnyebb leadása
Klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint a klorogénsav megfelelő alkalmazás mellett segíthet a testsúly optimalizálásában és a felesleges kilók leadásában azáltal, hogy lassítja a szénhidrátok felszívódását. Ezen túl képes gátolni bizonyos enzimeket, ami kedvezően alacsonyabb, és jellemzően stabilabb vércukorszintet eredményezhet. Ez hozzájárulhat a vércukorszint ingadozásának megelőzéséhez, mely által kevésbé valószínű a nassolás és a túlevés, melyek mind a súlygyarapodáshoz köthetők.
A szív- és érrendszer egészségének védelme
Egyes tanulmányok szerint a klorogénsav pozitív hatással lehet az erek egészségére. Ez hozzájárulhat a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentéséhez, melynek köszönhetően jelentősen alacsonyabb a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
Erőteljes idegvédő hatás
A klorogénsav erős antioxidáns lévén kulcsfontosságú lehet az idegsejtek védelmében, és az oxidatív stressz káros hatásaival szemben is jelentős védelmet nyújthat. Ennek köszönhetően a klorogénsavban gazdag ételek és az azt tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása számos neurodegeneratív betegség kockázatának csökkentésében szerepet játszhat. Kutatások szerint ez a neuroprotektív hatás főként annak köszönhető, hogy a klorogénsav képes gátolni a rendellenes fehérjék képződését és felhalmozódását olyan állapotok esetén, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.
A máj egészségének megőrzése
Számos vizsgálat beszámolt már arról, hogy a klorogénsav képes lehet védeni a máj általános egészségét, támogatni a megfelelő májműködést, és megelőzni a máj gyulladásos betegségeit is. A káros szabad gyökök semlegesítésével és az oxidatív stressz mértékének csökkentésével a klorogénsav segíthet csökkenteni a májat érintő súlyosabb panaszok kockázatát is.
Fontos szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében
Egyes tanulmányok szerint a klorogénsav a cukorbetegség kezelésében is ígéretes lehet. A klorogénsav ugyanis képes lehet csökkenteni a vércukorszintet és javítani az inzulinérzékenységet, így mind a cukorbetegség megelőzésében, mind pedig a kezelés kiegészítésére alkalmazható lehet. Ennek megértéséhez jelenleg több vizsgálatra van szükség, ám a jelenlegi tanulmányok bizakodásra adnak okot.
Mik a klorogénsav leggazdagabb forrásai?
A klorogénsav számos étrendi forrásban megtalálható, illetve az ezeket tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával is gondoskodhatunk a klorogénsav beviteléről. Lássunk a klorogénsav legnépszerűbb és leggazdagabb forrásai közül néhányat!
Zöld kávébab
A pörkölés nélküli kávébabok rendkívül gazdag forrásai a klorogénsavnak. A hagyományos kávé feldolgozási eljárások, köztük a pörkölés csökkenti a kávébabokban természetesen megtalálható klorogénsav koncentrációját, így érdemes lehet megfontolni a nyers, zöld kávébab bevitelét, akár étrend-kiegészítő formájában, amennyiben egyik fő célunk a klorogénsav szintjének fokozása.
Fekete áfonya
A hazánkban is termő és rendkívüli népszerűségnek örvendő fekete áfonya az antioxidáns vegyületek gazdag forrása. Ez a bogyós gyümölcs figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz klorogénsavat is, ráadásul könnyedén az étrendünkbe iktathatjuk frissen, fagyasztva, gyümölcsléként, és számos más formában is.
Ajánlott termék: Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé
Bővebben a fekete áfonya jótékony hatásairól: 6 érv a fekete áfonya fogyasztása mellett és 6 érv a fekete áfonya rendszeres fogyasztása mellett a nyári hónapokban
Alma
Az alma, különösen a Golden Delicious és Granny Smith fajták, figyelemre méltóan magas klorogénsav-tartalommal rendelkeznek. Ez eggyel több érv e rostokban és más tápanyagokban is gazdag gyümölcs fogyasztása mellett.
További információ arról, hogy hogyan segíthet az alma és az almaecet egészségünk megőrzésében: Kedvenc őszi ételeink - Az alma és az almaecet egészségvédő hatásai
Narancs
Ugyan a citrusok köztudottan magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, sokan csupán természetes C-vitaminforrásként és ízletes nassolnivalóként tekintenek a narancsra és társaira. A narancs azonban nem csak a C-vitamin bőséges forrása, hanem a klorogénsavnak és más antioxidánsoknak is, melyeknek köszönhetően számos módon hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.
Bővebben a narancs egészségvédő hatásairól: Kedvenc téli ételeink - A narancs a jótékony vegyületek kincsestára
Meggy
A meggy a kvercetin, a kaempferol, a klorogénsav és más antioxidánsok forrása is. Ez a tápanyagokban gazdag gyümölcs erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így mindenképpen érdemes étrendünkbe iktatni.
Napraforgómag
A napraforgómag nem csak egészséges zsírokban, hanem fehérjékben, rostokban, és antioxidánsokban, például klorogénsavban is gazdag, így rendszeres, kisebb adagokban történő fogyasztása rendkívül előnyös lehet.
Burgonya
Mind a fehér, mind pedig az édesburgonya kiemelkedő mennyiségben tartalmaz klorogénsavat mind a húsban, mind pedig a héjban. A burgonyafélék ráadásul más fontos tápanyagokat is biztosítanak, így fogyasszuk őket bátran.
Paradicsom
A friss, érett paradicsom figyelemreméltó mennyiségű klorogénsavat tartalmaz, ráadásul rendkívül sokoldalúan elkészíthető.
Hogyan ajánlott fogyasztani a klorogénsavat tartalmazó ételeket és étrend-kiegészítőket?
A klorogénsav bevitelének legjobb módja az azt tartalmazó ételek fogyasztása az egészséges és változatos étrend részeként. Fontos megjegyezni, hogy a különböző növényi forrásokból származó klorogénsavak változó biológiai hasznosulással rendelkeznek, így a változatosság és a tápanyagokban gazdag ételek bevitele kiemelkedően fontos. A különböző ételek kombinálása növelheti a klorogénsav biológiai hozzáférhetőségét, illetve igény esetén koncentrált erősségű étrend-kiegészítőket is fogyaszthatunk. Egyes kutatások szerint a hőkezelés, például sütés vagy főzés csökkentheti az ételekben található klorogénsav tartalmát, így ha tehetjük fogyasszuk azokat nyersen, vagy minimális hőkezeléssel.
Mire figyeljünk oda a klorogénsav alkalmazása előtt?
A klorogénsavban gazdag ételek, valamint az azt fokozott mennyiségben tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása jellemzően biztonságosnak tekinthető, azonban a következő esetekben járjunk el kellő óvatossággal:
Fennálló betegségek: Azok, akiknek májbetegségektől, vagy súlyos emésztőrendszeri problémáktól szenvednek, konzultáljanak orvosukkal a klorogénsav fokozott bevitelét és terápiás alkalmazását illetően.
Terhesség és szoptatás: Jelenleg nem áll rendelkezésünkre elegendő számú kutatás a klorogénsavat tartalmazó étrend-kiegészítők biztonságosságát illetően terhesség és szoptatás alatt, így ezekben az esetekben konzultáljunk orvosunkkal.
Lehetséges mellékhatások: A klorogénsav nagy dózisú bevitele olyan mellékhatásokat okozhat, mint például az álmatlanság, a nyugtalanság, a gyomorpanaszok, a hányinger, az erős szívdobogás és a fejfájás. Ezek elkerülése érdekében tartsuk be a mértékletességet, és a termékhez mellékelt fogyasztási útmutatóban foglaltakat.
Egyéni tűrőképesség: Néhány esetben felléphet érzékenység vagy allergiás reakció bizonyos klorogénsavban gazdag élelmiszerekre. Ilyen esetekben hagyjunk fel az étel vagy étrend-kiegészítő fogyasztásával, és forduljunk orvoshoz.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/chlorogenic-acid/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28391515/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6155416/
https://examine.com/green-coffee-extract/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27012954/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333144/
https://www.mdpi.com/2306-5710/5/1/11
https://link.springer.com/article/10.1007/
https://www.researchgate.net/315844801
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7851825/
Fotók a megjelenés sorrendjében: