TÉMÁK, Kategóriák

Amit a diszlexiáról mindenkinek tudnia érdemes

550
HOZZÁSZÓLÁS:

A diszlexia a beszéd, az olvasás és a nyelv zavara, mely leginkább gyerekeknél jelentkezik. A diszlexia az életkorhoz, intelligenciához és iskolázottsághoz elvárt szinttől rosszabb olvasási illetve beszédszintet jelent. A jelenség során a szavak, számok és betűk felismerése, nehézséget okoz a betegnél, például leírásnál a betűket a beteg gyakran öntudatlanul felcseréli, esetleg ellentétes irányban olvassa a szavakat. diszlexia-01

A diszlexiás beteg, az elolvasott szöveget rosszul, nehézkesen mondja vissza, a befogadott információ összefoglalóját, lényegi részeit nem igazán képes jól visszaadni.

Két típusát különböztethetjük meg:

  1. Az egyik a fejlődési diszlexia, melynek kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet. Van hogy a betegnél tünetmentes a betegség, egy baleset miatt kiújulhat. A fejlődési diszlexiát legtöbbször azonban, a magzat idegrendszerének nem elégséges fejlődése okozza.
  2. A betegség másik típusa, a szerzett diszlexia, melyet másodlagosnak is nevez az orvostudomány, amikor is a részképességzavar kialakulásában, életmód, lelki és mentális, vagy környezeti hatások játszanak szerepet. Ebben az esetben a diszlexiának szervezeti okai nincsenek, nem következik be sérülés az idegrendszerben. A szerzett diszlexiát leginkább az olvasástanítás alatt elkövetett módszertani hibák esetleg rossz szociális körülmények okozhatják.

A vizualitás (leginkább a televíziónak köszönhetően) ugyancsak okozhatja a betegséget. Diszlexia jelentkezhet született balkezeseknél, az jobbkezes életmódra, írásra, evésre való átszoktatás következtében is.

Vadlazac, Garnéla, Tőkehal, Tonhal, Törpeharcsa

Az Amerikai Egyesült Államok,Kanada, Izland, valamint Norvégia kormányai által szervezett egyik konferencián közzétett tudományos felfedezések szerint, a nőknek, főként a terhes anyáknak, de a férfiaknak is, heti 2 alkalommal kellene enniük tengeri ételeket. Az omega-3 zsírok, a jód, a kolin, a vas nagy arányban találhatók meg a vadlazacban, a fekete tőkehalban, a tőkehalban, a garnélarákban, a konzerv fehér tonhalban és a törpeharcsában. Ezek az anyagok agyunk fejlődése számára nagyon-nagyon fontosak. Kutatások szerint, az omega-3 zsírokkal enyhíthetők a diszlexia, az autizmus, a hiperaktivitás és a figyelemhiányos rendellenesség hatásai.

Diszlexia esetén tilos:

A diszlexiát kevésbé okozzák táplálkozási rendellenességek, leginkább a veleszületett illetve a rossz társadalmi körülményekből fakad. Mint a legtöbb mentális eredetű betegségnél, érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, mellőzni az agy számára káros tápanyagokat.

550
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]